Veiligheid en beveiliging in top 3 van prioriteiten

Veiligheid en beveiliging in top 3 van prioriteiten

Voorjaar 2018 heeft Helderblauw, uitgever van Kerkmagazine, een marktonderzoek over Kerkelijk Beheer laten uitvoeren. Aan het onderzoek namen beheerders en bestuurders deel uit alle Nederlandse kerkgenootschappen. Over nagenoeg alle facilitaire onderwerpen waar zij zich mee bezig houden, vroegen wij hen op welke termijn zij er actief aandacht aan gaan besteden.

Deels tot onze verrassing scoorde ‘Veiligheid & Beveiliging’ daarbij erg hoog. Het onderwerp belandde op de derde plaats in de lijst van zaken die de meeste aandacht krijgen.

binnen 1 jaar 1-3 jaar 3-5 jaar na 5 jaar
Inbraakbeveiliging 8,6% 7,8% 8,5% 20,7%
Brandveiligheid 16,7% 15,2% 6,3% 19,3%
Persoonlijke veiligheid / Arbo 12,1% 5,4% 4,1% 38,6%

 

Op onze facilitaire vakbeurs voor kerken merken wij die toegenomen belangstelling eveneens. Logisch, omdat eisen van de overheid en verzekeraars strenger worden. Maar ook de autonome behoefte van beheerders en kerkgangers zelf om zaken veilig en goed te regelen, neemt toe. Aandacht voor Arbo-regels voor eigen personeel en vrijwilligers en de veiligheid van gebruikers van het gebouw blijft nog wat achter. In onze cursus over veiligheid en beveiliging dit najaar besteden wij hier dan ook uitvoerig aandacht aan. Op dit terrein zijn er scherpe regels en grote risico’s!

Op twee avonden, 30 oktober en/of 13 november kunt u leren hoe u de veiligheid in uw kerkgebouw kunt vergroten vanuit de Arbo-wet. Analyse van de risico’s doet u d.m.v. de wettelijk verplichte RI&E, waarna u met behulp van een calamiteitenplan de gevolgen van de risico’s leert beperken. Met preventiemaatregelen garandeert u zoveel mogelijk vooraf de veiligheid van gebouw, van kostbaarheden, en niet in de laatste plaats van mensen. Zorg dat u op de hoogte bent van de nieuwste wettelijke verplichtingen: meld u aan voor de cursus.